410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube

A fesztivál

A Szigligeti Színház Lilliput Társulata 2017-ben immár harmadik alkalommal szervezi meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját. A kétévente megrendezésre kerülő esemény kezdeményezője Szőke Kavinszky András, a társulat korábbi művészeti igazgatója, valamint Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója voltak.

A nagyváradi Állami Bábszínház emblematikus alakjáról, valamikori társulatvezetőjéről, illetve díszlet- és bábtervezőjéről, Fux Pálról elnevezett fesztivál célja, hogy olyan fórumot hozzon létre az erdélyi magyar bábszínházak számára, ahol lehetőség adódik egymás munkájának megismerésére, szakmai nézőpontok, vélemények megvitatására, valamint olyan referenciaelőadások megtekintésére, amelyek inspirálóan hatnak a társulatokra.

A hat erdélyi hivatásos bábszínház - Brighella Bábtagozat – Szatmár, Puck Bábszínház – Kolozsvár, Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház - Marosvásárhely, Cimborák Bábszínház – Sepsiszentgyörgy, Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvár, Lilliput Társulat – Nagyvárad -  mellett 2017-ben a fesztivál vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a magyarországi Led Puppets, a Vajdasági Magyar Bábszínház, a Rozsnyói Meseszínház és a győri Vaskakas Bábszínház.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a III. Fux Feszt is versenyfesztiválként határozza meg magát, de az egyes bábszínházak, társulatok szabadon dönthetnek arról, hogy versenyben vagy versenyen kívül kívánnak megmutatkozni. A szakmai zsűri tagjai idén Kozsik Ildikó bábrendező, tanár, Maria Mierluț színész-rendező, illetve Vadas László rendező.

A fesztivál létrejöttét idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.